Joulun muistilistaa vahinkojen varalle

Jouluna moni haaveilee rauhoittumisesta ja arkihuolien pois heittämisestä. Taloyhtiössä osa asukkaista sytyttää jouluvalot kotinsa ikkunoille, toiset suuntaavat joulunviettoon muualle. Turvallisuuteen – etenkin paloturvallisuuteen – on kaikkien sähkölaitteiden iloisessa kuormituksessa ja kynttilöiden tunnelmallisessa valossa erityisen tärkeää kiinnittää huomiota, ettei joulun taika katoa irti päässeiden tulenlieskojen sekaan. Kynttilät tulee muistaa sammuttaa, jollei tilassa oleskella. Myös tunnelmallisten ulkotulien suhteen kannattaa noudattaa varovaisuutta, ja pitää ne reilusti erillään rakenteista sekä valvoa säännöllisesti niiden tilaa ja kuntoa.

 

Mikäli suunta kotoa on pidemmälle ja pidemmäksi aikaa, kannattaa tarpeettomat sähkölaitteet, ylimääräiset johdot, latausjohdot ja -kaapelit ottaa irti pistorasioista. Joulukyntteliköissä ja jouluvalosarjoissa piilee kaikkiin sähkölaitteisiin kuuluva valmistusvirheriski, joka aiheuttaa tulipalovaaran ja tätä kautta riskin merkittäville omaisuus- ja henkilövahingoille. Tarpeeton paloriski syntyy myös rappukäytäviin sijoitettavista joulukuusista ja asukkaiden, ulko-oviaan koristamaan ripustamista joulukransseista.

 

Kotoa joulunviettoon muualle matkaavien kannattaa tarkistaa, että kaikki vesihanat sekä käyttölaitteiden sulkuventtiilit ovat kiinni. Myös kaikki ikkunat ja parvekeovet on hyvä käydä läpi ja tarkistaa, että ne on suljettu tiiviisti. Huoneiston ovi kannattaa – jos sellaiseen on mahdollisuus – lukita turvalukolla.

 

Jouluna syntyy usein tavallista enemmän jätettä ja sen lajittelussa on hyvä noudattaa huolellisuutta jo ihan hyvien kierrätysperiaatteiden ja ilmastonkin näkökulmasta. Kiinteistön kannalta erityisen tärkeää on muistaa, ettei viemäriin tule kaataa jouluruoanlaiton yhteydessä tulleita rasvoja, sillä ne voivat tukkia herkästi kiinteistön viemäriputket. Kinkun rasva tulee kerätä jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, sulkea paketti ja laitta se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voi myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. 💡 Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen. Muita joulun ajan jätteiden lajitteluvinkkejä voi lukea esimerkiksi täältä (HSY: Joulun jätteiden lajittelu)

 

Taloyhtiön tulee huolehtia kiinteistön talvikunnossapidosta. Vaikka huoltoyhtiön kanssa olisi solmittu sopimus talvikunnossapidosta, kantaa taloyhtiö siitä kuitenkin aina viime kädessä vastuun. Silti jokaisen kiinteistön alueella liikkuvan kannattaa omassa kulkemisessaan noudattaa erityistä varovaisuutta, etenkin näin liukkaiden aikaan, ettei pyllähdys pihamaalla ja siitä mahdollisesti seurannut loukkaantuminen pilaisi joulun viettoa.

 

Vahinkojen ennakoiminen on monessa tapauksessa parasta vahinkojen torjuntaa ja sen avulla voi säästyä monelta murheelta.

 

Turvallista ja hyvää joulua!