Blogi

Märkätila ja ei-nykyaikainen vedeneriste vakuutuskorvauksessa

Saimme hiljattain Vakuutuslautakunnasta ratkaisusuosituksen vahinkotapaukseen, jossa vanhempi, teknisesti kunnossa oleva kylpyhuone oli jouduttu uusimaan kauttaaltaan vuotovahingon korjaustyössä. Vuotokohta sijaitsi lattiassa ja vuoto vaurioitti välipohjarakennetta, mutta ei seiniä. Seinät jouduttiin kuitenkin uusimaan, jotta märkätilan vedeneriste saatiin kauttaaltaan yhtenäiseksi.   Vakuutusyhtiö rajasi korvauksen vahingoittuneeseen alueeseen eli lattiaan perustuen siihen, että koska märkätilassa ei ole ollut vahinkohetkellä nykyaikaista…

Lue lisää

Taloyhtiön talvikunnossapidon vastuut

Erilaiset talviolosuhteisiin liittyvät vahingot ovat tällä hetkellä ajankohtaisia maassamme aina etelästä pohjoiseen. Näitä ovat esimerkiksi vahingot, joissa vesipostit jäätyvät, kun vesiletkuja ei irroteta ajoissa. Vahinkoja tapahtuu myös, kun sähköt katkaisemalla pyritään säästämään sähköä, jolloin jokin kiinteistön lämmityslaite ei enää toimikaan. Lämpötilan lasku puolestaan rikkoo kiinteistössä olevia vesiputkia. Vesiputki, hana tai vesipatteri voi rikkoutua huonetilan lämpötilan…

Lue lisää

Rentoa joulua vahinkoja ennakoimalla

Miten viettää rentouttava ja rauhallinen joulu? Itseään ja muita kohtaan laadituista odotuksista ja vaatimuksista höllääminen lienee suosituimpia ohjeita onnistuneen joulun saavuttamiseen. Rentoutta jouluun voi myös hakea ennakoimalla mahdollisia vaaranpaikkoja ja ennaltaehkäisemällä vahinkojen syntymistä. Useassa tapauksessa parasta vahinkojen torjuntaa on riskien hallinta, jonka avulla myös säästyy monelta murheelta ja taloudelliselta rasitteelta.   Paloturvallisuus Joulu on paloturvallisuuden…

Lue lisää

Kiinteistövakuutuksella suojaa kiinteistölle – aina vakuutusta ei kuitenkaan saa

Kiinteistövakuutus on taloyhtiöille tärkeä mahdollisten vahinkojen varalta, mutta myös suurempien saneerausten tullessa ajankohtaisiksi. Mikäli saneeraukseen on tarve hakea lainaa, vaatii luotonmyöntäjä palovakuutustodistuksen.   Mikäli taloyhtiön vahinkohistoria sisältää paljon vahinkoja, voi vakuutusyhtiö korottaa maksua tai omavastuuta vahinkohistoriaan vedoten. Lisäksi vakuutuksia on myös irtisanottu. Vakuutusta kilpailutettaessa tarjouspyyntöjen mukaan tulee lähettää kohteen viiden vuoden vahinkohistoria. Vakuutusyhtiöt valikoivat tänä…

Lue lisää

Syyspuuhat ja talveen varautuminen taloyhtiössä

SADEVESIEN OHJAUTUMINEN JA KATON PUHDISTUS LEHDISTÄ Syksy on jo pitkällä ja syyssateita saadaan ympäri maata. Jotta kaatosateet eivät pääse yllättämään, taloyhtiössä on hyvä tarkistaa salaojat ja sadevesien ohjautuminen oikeaan paikkaan. Rännit ja taloyhtiön vedenpoisto- ja sulatusjärjestelmät kannattaa käydä läpi ja varmistua, että ne ovat asianmukaisessa kunnossa.   Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota katon kuntoon. Katto…

Lue lisää

Finib Tuholaisturva – apua tuhoeläinongelmassa

Hiiret ja rotat, kuten pienemmätkin tuhoeläimet, hyönteiset, hakeutuvat syksyn tullen suojaisiin ja lämpimiin paikkoihin. Jyrsijöiden hakeutumista asutuksen pariin voi osaltaan ehkäistä pitämällä jäteastiat ehjinä ja tiiviinä, ja huolehtimalle astioiden riittävän tiiviistä tyhjennysvälistä. Myös rakennusten piha-alueet on hyvä pitää siistinä, haravoimalla lehdet ja hoitamalla pensaikot, jottei hiirille ja rotille muodostu oivallisia paikkoja piilotella. Talojen reunukset on…

Lue lisää

Kun kotisi jää tyhjilleen kesällä – muistathan tarkistaa ainakin nämä vahinkojen ehkäisemiseksi

Kesällä pois kotoa pidemmäksi aikaa lähtevän muistilista on pitkä. Yleensä jo mukaan pakattavien tavaroiden määrä on monenkirjava ja loputon, ja vielä pitäisi muistaa, mitä tyhjilleen jäävän kodin kohdalla tulisi muistaa. Tuota muistilistaa ei ole kuitenkaan syytä sivuuttaa, sillä myös tyhjässä kodissa vahingot ovat mahdollisia, ja taatusti ikävä yllätys lomalta palattaessa. Mikäli aikomus on olla pidempään…

Lue lisää

Asunto-osakeyhtiölakiin muutoksia

Asunto-osakeyhtiölakia (AOYL) koskeva lakimuutos astui voimaan 8.3.2023. Lakia muutettiin kahdelta osin. Ensinnäkin lakimuutos koskee yhtiön rakennuksen ja kiinteistön yhteisten tilojen esteettömyyden parantamisen helpottamista osakkaan aloitteesta ja kustannuksella. Tämä tarkoittaa esimerkiksi rappukäytäviin asennettavia liuskoja ja kaiteita. Toisekseen helpotetaan vanhoissa yhtiöissä yhtiön päätöksentekoa, joka koskee kestävää asumista edistäviä uudistuksia. Lakimuutoksen myötä vanhat yhtiöt voivat toteuttaa yleisesti kestävää…

Lue lisää

Sähköautojen lataaminen ja kiinteistövakuutus

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöissä Sähköautoilun suosio on viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi ja latausasemia rakennetaan ympäri Suomen enenevässä määrin. EU:n lokakuussa 2022 hyväksymän esityksen mukaan Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä. Esitys odottaa vielä Euroopan unionin neuvoston käsittelyä. Latauspisteitä rakennetaan kaupallisen latausverkoston lisäksi yhä enemmän myös taloyhtiöihin. Kerrostaloyhtiössä pohdintaa…

Lue lisää

Liukastuminen taloyhtiön pihalla

Talvi tuo tullessaan valitettavan vahinkotyypin, henkilövahingon, mikä on seurausta kiinteistön alueella tapahtuneesta liukastumisesta. Vaikka taloyhtiö huolehtiikin piha- ja katualueestaan, voi olosuhteet joskus olla haastavat ja liukastumisvahinkoja sattua. Valtaosaltaan näissä tapahtumissa selvitään säikähdyksellä tai pienillä vammoilla, mutta on myös tapauksia, missä henkilövahinko onkin vakavaa tasoa. Nyt uutisotsikoissa ollut tapaus on poikinut meille kysymyksiä siitä, mistä taloyhtiö…

Lue lisää