Joulunajan muistilista vahinkojen varalle

Joulunaika tarkoittaa monelle yhdessäoloa läheisten kanssa – rauhoittumista ja arkihuolien pois heittämistä. Usein jouluun liittyy ruuanlaittoa, lahjoja ja kynttilöiden sytyttämistä. Joulun vietto voi olla turvallista ja rentouttavaa, mikäli kiinnittää jo etukäteen huomiota muutamaan turvallisuuteen ja hyviin tapoihin liittyvään seikkaan. Kokosimme jälleen muistilistan, jonka avulla juhlapyhät sujuvat taloyhtiössä ongelmitta.

 

Hävitä joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy usein tavallista enemmän jätettä ja sen lajittelussa on hyvä noudattaa huolellisuutta jo ihan hyvien kierrätysperiaatteiden ja ilmastonkin näkökulmasta. Kiinteistön kannalta erityisen tärkeää on muistaa, ettei viemäriin tule kaataa jouluruoanlaiton yhteydessä tulleita rasvoja, sillä ne voivat tukkia herkästi kiinteistön viemäriputket. Kinkun rasva tulee kerätä jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, sulkea paketti ja laittaa se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voi myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Vielä ekologisempi vaihtoehto on hyödyntää paistorasva ruuanlaitossa, vaikka kinkun kastikkeessa. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen.

 

Joululahjoista kertyy paljon paperia ja muuta pakkausmateriaalia. Lahjojen käärepaperit kuuluvat energia- ja sekajätteeseen, ei paperinkeräykseen, kuten äkkiseltään voisi kuvitella. Pahvilaatikot on syytä muistaa litistää etenkin pyhien aikaan, kun taloyhtiöiden kierrätyspisteitä tyhjennetään normaalia harvemmin. Joulukuusen hävittämisen ohjeistus saattaa poiketa taloyhtiökohtaisesti. Monessa taloyhtiössä kuusen voi viedä jätekatokseen jäteastioiden läheisyyteen, mutta käytäntö kannattaa vielä varmistaa omasta taloyhtiöstä. Joulunajan jätteiden lajitteluvinkkejä voi lukea myös esimerkiksi HSY:n joulun jätteiden lajittelua koskevasta ohjeistuksesta.

 

Huolehdi paloturvallisuudesta

Sähkölaitteiden kuormituksessa ja kynttilöiden tunnelmallisessa valossa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota, ettei joulun taika katoa irti päässeiden tulenlieskojen sekaan. Kynttilöiden kanssa tulee huolehtia, että ne ovat varmasti paloturvallisella alustalla ja ne tulee muistaa sammuttaa, jollei tilassa oleskella. Myös tunnelmallisten ulkotulien suhteen kannattaa noudattaa varovaisuutta, ja pitää ne reilusti erillään rakenteista sekä valvoa säännöllisesti niiden tilaa ja kuntoa.

 

Tekninen vika sähkölaitteessa on yleisin syy sähköpalon syttymiseen. Sähkölaitteiden kunnosta kannattaakin huolehtia, pyyhkiä niistä pölyt säännöllisesti, eikä turhaan kasata mitään kyseisten laitteiden päälle. Mikäli suunta kotoa on pidemmälle ja pidemmäksi aikaa, kannattaa tarpeettomat sähkölaitteet, ylimääräiset johdot, latausjohdot ja -kaapelit ottaa irti pistorasioista. Joulukyntteliköissä ja jouluvalosarjoissa piilee kaikkiin sähkölaitteisiin kuuluva valmistusvirheriski, joka aiheuttaa tulipalovaaran ja tätä kautta riskin merkittäville omaisuus- ja henkilövahingoille. Saunassa kiuasta ei tule peittää millään. Myöskään pyykkejä ei tule kuivattaa kiukaan läheisyydessä. Tarpeeton paloriski syntyy myös rappukäytäviin sijoitettavista joulukuusista ja asukkaiden, ulko-oviaan koristamaan ripustamista joulukransseista.

 

Palovaroitin on halpa ja lain mukaan myös pakollinen turvaväline, joka parhaimmillaan toimii hengenpelastajana. Palovaroitin on kuitenkin syytä tarkistaa säännöllisesti, että se varmasti on toimintakuntoinen.

 

Ennaltaehkäise vesivahinkoja ja asuntomurtoja

Vesivahinkojen ehkäisyssä viemäreiden puhtaanapito niin, ettei kaada viemäreihin mitään sinne kuulumatonta, on ensiarvoisen tärkeää. Myös vesihanojen ja käyttölaitteiden sulkuventtiilien kiinni pitäminen, kun laitetta ei käytetä, ehkäisee monesti varsin työläitä ja kalliita vesivahinkoja. Etenkin kotoa joulunviettoon muualle matkaavien kannattaa tarkistaa, että kaikki vesihanat sekä sulkuventtiilit ovat kiinni. Myös kaikki ikkunat ja parvekeovet on hyvä käydä läpi ja tarkistaa, että ne on suljettu tiiviisti. Huoneiston ovi kannattaa – jos sellaiseen on mahdollisuus – lukita turvalukolla asuntomurtojen ehkäisemiseksi.

 

Pidä pelastustie esteettömänä

Taloyhtiön tulee huolehtia kiinteistön talvikunnossapidosta. Vaikka huoltoyhtiön kanssa olisi solmittu sopimus talvikunnossapidosta, kantaa taloyhtiö siitä kuitenkin aina viime kädessä vastuun. Silti jokaisen kiinteistön alueella liikkuvan kannattaa omassa kulkemisessaan noudattaa erityistä varovaisuutta, etenkin näin liukkaiden aikaan, ettei pyllähdys pihamaalla ja siitä mahdollisesti seurannut loukkaantuminen pilaisi joulun viettoa.

 

Pelastusteiden esteettömyys kaikkina aikoina kuuluu kaikkien taloyhtiön asukkaiden, mutta myös taloyhtiössä vierailevien vastuulle. Hätätilanteessa jokainen minuutti on ratkaiseva, ja esimerkiksi palotilanteessa taloyhtiön pelastustielle pysäköityjen autojen siirtämiseen kuluva aika voi olla kohtalokas. Joulunajan vieraita kannattaakin muistuttaa auton jättämisestä sille varatulle paikalle.

 

Vahinkoihin varautuminen ennalta on monessa mielessä parasta vahinkojen torjuntaa ja sen avulla voi pyrkiä varmistamaan, että joulu on ainakin tältä osin turvallinen ja rauhallinen. Tänä vuonna puhuttavat myös aiempia vuosia enemmän mahdolliset sähkökatkot. Hyvä ohjeistus sähkökatkoihin varautumiseen ja sähkökatkotilanteessa toimimiseen löytyy mm. Pelastustoimen sivuilta.

 

Turvallista ja hyvää joulun aikaa!