Kun kotisi jää tyhjilleen kesällä – muistathan tarkistaa ainakin nämä vahinkojen ehkäisemiseksi

Kesällä pois kotoa pidemmäksi aikaa lähtevän muistilista on pitkä. Yleensä jo mukaan pakattavien tavaroiden määrä on monenkirjava ja loputon, ja vielä pitäisi muistaa, mitä tyhjilleen jäävän kodin kohdalla tulisi muistaa. Tuota muistilistaa ei ole kuitenkaan syytä sivuuttaa, sillä myös tyhjässä kodissa vahingot ovat mahdollisia, ja taatusti ikävä yllätys lomalta palattaessa.

Mikäli aikomus on olla pidempään muualla, on hyvä muistaa tarkistaa ainakin muutama asia.

Tarkista, että

  • vesihanat ja käyttölaitteiden sulkuventtiilit ovat kiinni
  • ikkunat ja parvekeovet on suljettu tiiviisti
  • kaikki ylimääräiset johdot, latausjohdot ja -kaapelit on irroitettu pistorasioista
  • ovi on laitettu turvalukkoon

Lisäksi, vakuutusyhtiöt ovat lisänneet suojeluohjeisiinsa velvoitteen siitä, että rakennuksen tai tyhjilleen jäävän tilan pääsulkuventtiili sekä käyttövesipumppu on suljettava, mikäli kiinteistö jää asumattomaksi/tyhjilleen pidemmäksi aikaa. Aikamääre ”pidemmäksi aikaa” tyhjillään olosta vaihtelee yli viikosta yli kahteen viikkoon. Mikäli tila on normaalia vähemmällä käytöllä, ovat eräät vakuutusyhtiöt edellyttäneet jopa tilojen säännöllistä tarkastusta. Varsinkin etätyöaikana on mahdollista, että jos paikan päällä ei ole käyty tarkastamassa, vahinko voi laajentua huomattavastikin. Esimerkiksi tyhjissä asunnoissa rikkoutuneet vesikiertoiset pyyhekuivaimet ovat aiheuttaneet varsin mittavia vahinkoja. Näissä vahinkotapauksissa lämmin vesi, kostea höyry, pääsee vaikuttamaan huoneistossa usein laajalle alueelle tehden vahingosta erittäin kalliin ja kaikin puolin ikävän. Vaikka vettä käyttävien käyttölaitteiden sulkuventtiilit ovat kiinni, voi esimerkiksi jääkaappi tai pakastin rikkoutua ja aiheuttaa vuotovahingon. Patteriventtiili on voinut rikkoontua ja tiputtaa vettä lattialle. Vaikka itse olisi tehnyt kaikkensa vahingon estämiseksi, jää vielä mahdollisuuksia sille, että jotain tapahtuu, mikä aiheuttaa kiinteistölle vahinkoa.

Mikäli asunto on pidemmän aikaa tyhjillään – on syynä sitten kesälomareissu tai etätyö muualla – on huoneistossa hyvä tehdä säännönmukainen tarkastus riittävän usein ja varmistua, että kaikki on kunnossa. Jos ei itse pääse käymään paikan päällä, kannatta sopia jonkun kanssa visiitistä tarkastuskierrokselle varmistamaan, että kaikki kotona on kunnossa. Näin voi lomaillakin huolettomammin.

Ja muistathan olla jättämättä selviä merkkejä poissaolostasi ulkopuolisille.

Hyvää ja turvallista kesää!