Hovioikeus antoi hiljattain tuomion tapauksessa, missä vuokranantaja ei ollut suorittanut huoneistossa tarkastusta vuokralaisen lähdettyä. Astianpesukoneen tulppaamaton poistoputki aiheutti huoneistoon vuotovahingon. Hovioikeus katsoi, että vuokranantaja ei ollut toiminut riittävän huolellisesti vuokralaisen vaihtuessa, koska hän ei ollut tarkastanut asuntoa vuokralaisen muutettua pois. Vuokranantaja velvoitetiin korvaamaan taloyhtiölle vuotovahingon korjauskustannukset.
Vaikka Hovioikeuden päätös koski nyt vuokranantajan vastuuta, muistuttaa tapaus tyhjilleen jäävän huoneiston tarkastamisen tärkeydestä. Jos tila jää tyhjilleen muuton yhteydessä, on heti muuton jälkeen hyvä tehdä tarkastus ja dokumentoida se, että kaikki kriittiset kohdat ovat kunnossa. Tarkastus palvelee myös huoneistoon tulevaa uutta asukasta. Esimerkiksi jos tiskialtaan läheisyydessä on tulppaamattomia viemäriputkia, ei uusi asukas välttämättä tajua katsoa allaskaappiin. Kun normaali asumiseen liittyvä vesipisteiden käyttö sitten alkaa, voi vahinko syntyä huomaamatta.
Kun asukas muuttaa pois ja asunto jää tyhjilleen, on kokemuksemme mukaan juuri astianpesukoneeseen liittyvät putkistot niitä tyypillisimpiä vahingonaiheuttajia. Astianpesukoneen tulovesiputki sekä poistoputki saattavat jäädä tulppaamatta, jos astianpesukone poistetaan muuton yhteydessä. Sulkuventtiilin avautuessa pääsee avonaisesta tulovesiputkesta vettä kaapistoon ja siitä rakenteeseen. Kyseinen vahinkotyyppi on näkökantamme mukaan tyypillisimpiä vahinkotapahtumia tyhjillään olevassa huoneistossa.
Tarkastuksen yhteydessä on myös hyvä varmistaa, ettei huoneistossa ole loppusiivouksen yhteydessä jäänyt ikkunoita tai parvekeovia auki. Auki jääneiden ikkunoiden ja ovien kautta voi päästä sadevettä sisään ja talvella nämä unohdukset ovat aiheuttaneet putkien jäätymisvahinkoja. Muista vahinkotyypeistä erittäin mittavia vahinkoja ovat aiheuttaneet tyhjässä asunnossa rikkoutuneet vesikiertoiset pyyhekuivaimet. Näissä vahinkotapauksissa lämmin vesi, kostea höyry, pääsee vaikuttamaan huoneistossa usein laajalle alueelle tehden vahingosta erittäin kalliin.
Jos asunto on pidemmän aikaa tyhjillään, on huoneistossa viisasta tehdä säännönmukainen tarkastus, että kaikki on kunnossa. Eräiden vakuutusyhtiöiden tiukimmissa suojeluohjeissa vaaditaan, että tyhjillään olevissa tiloissa suoritetaan tarkastus nimetyn henkilön toimesta viikon välein.