Märkätilavahingoissa suoritettava vakuutuskorvaus

Taloyhtiöt ovat ymmärrettävästi kiinnostuneita tietämään, miten vakuutuskorvaus märkätilavahingoissa menee – onhan kyseessä ne kalliimmat huonetilat, joita taloyhtiöt joutuvat vahinkotilanteissa korjauttamaan.

Olemme hiljattain saaneet Vakuutuslautakunnalta ratkaisusuositukset kahteen vakuutuksesta korvattavaan vahinkotapahtumaan, joissa rikkoutuneesta putkesta aiheutunut vuotovahinko on vaurioittanut ennen vuotta 2000 saneerattuja kylpyhuoneita. Toisessa tapauksessa märkätilassa on ollut kosteussulku pintamateriaalin alla, ja toisessa tapauksessa pintamateriaalina toimivan laatan alla on ollut muovimatto. Kylpyhuoneet eivät ole vaurioituneet kauttaaltaan, vaan osittain. Vakuutusyhtiö on katsonut korvauksen niiltä osin, mihin lattia- tai seinäosuuteen vahinko on kohdistunut.

Vakuutuslautakunta on arvioinut tapauksia uuden kosteusteknisen rakennusmääräyksen 782/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta kautta. Vakuutuslautakunta on katsonut asiaa samalla tavalla kuin vakuutusyhtiö, eli se seinä- ja lattianosuus, joka on vaurioitunut, on ratkaisusuosituksen mukaan vakuutuksesta korvattavaa. Perusteluna ratkaisusuosituksessa on ollut, että uuden, nykyaikaisen vedeneristyksen asentaminen olisi vakuutuksellisesti katsottuna parannustyötä.  Tästä syystä Vakuutuslautakunta ei ole suosittanut vakuutusyhtiötä suorittamaan märkätilasta korvausta kokonaan.

Nyt, näiden kahden edellä mainitun, ja muiden aiemmin saatujen Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositusten perusteella päättelemme, että nykyaikaisella vedeneristeellä yli 10 vuotta sitten tehty märkätila voi tulla korvauksen piiriin kauttaaltaan. Alle 10 vuotta vanhan märkätilan osalta vakuutusyhtiö voi vedota siihen, että alle 10 vuotta vanha vedeneriste voidaan RT-kortin ohjeiden mukaan paikata. Muiden märkätilojen teknisten rakenteiden, jotka ovat estäneet vettä pääsemästä rakenteeseen (kuten kosteussulku) osalta, voi korvaus ulottua vain vaurioituneeseen lattian- ja seinänosuuteen.

Tämä tietää taloyhtiön kannalta sitä, että vahinkotilanteessa taloyhtiölle voi olla odotettavissa muitakin kustannuksia, kuin pelkkä omavastuuosuus ja mahdollinen ikävähennys. Taloyhtiöllä ei ole toisintoimimismahdollisuutta, vaan taloyhtiö joutuu korjauttamaan märkätilat nykymääräysten mukaisesti. Jokainen vahinko katsotaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

 

Mikäli aihe herätti kysymyksiä, olethan yhteydessä finib@finib.fi.