Kun lähdet lomalle – tarkasta ainakin nämä vahinkojen ehkäisemiseksi

Kesälomat häämöttävät monella jo nurkan takana ja se tarkoittaa usean kohdalla kaupungin pölyjen karistamista jaloistaan ja auton nokan suuntaamista kohti mökkimaisemia. Tai ainakin pois kotoa ja arkiympyröistä. Muistilistalla on jos jonkinmoista uimahousuista kumisaappaisiin ja kyypakkauksesta punkkipihteihin. Mikäli poissaolo kotoa on pitkä, on moni muistanut järjestää kukilleen kastelijan ja postilleen avaajan. Harva tuleekaan ajatelleeksi, että jos omistaa asunnon ja huolehtii vastikkeiden maksusta, pitää asunnosta huolehtia myös sieltä poissa ollessa, sillä vahingot ovat mahdollisia myös silloin. Mikäli ei itse pääse käymään paikan päällä, onkin hyvä sopia jonkun kanssa visiitistä tarkastuskierrokselle varmistamaan, että kaikki kotona on kunnossa.

 

Mitä sitten on syytä tarkastaa? Kotona kannattaa tarkastaa aina pois lähtiessä – etenkin jos aikomus on olla pidempään muualla – että kaikki vesihanat sekä käyttölaiteiden sulkuventtiilit ovat kiinni. Myös ikkunat ja parvekeovet on syytä käydä läpi ja sulkea tiiviisti. Kaikki ylimääräiset johdot, latausjohdot ja -kaapelit on hyvä ottaa irti pistorasioista. Ja huoneiston ovi kannattaa laittaa turvalukkoon.

 

Vakuutusyhtiöt ovat lisänneet suojeluohjeisiin velvoitteen siitä, että rakennuksen tai tyhjilleen jäävän tilan pääsulkuventtiili sekä käyttövesipumppu on suljettava, mikäli kiinteistö jää asumattomaksi/tyhjilleen pidemmäksi aikaa. Aikamääre ”pidemmäksi aikaa” tyhjillään olosta vaihtelee yli viikosta yli kahteen viikkoon. Jos tila on normaalia vähemmällä käytöllä, ovat eräät vakuutusyhtiöt edellyttäneet jopa tilojen säännöllistä tarkastusta. Varsinkin etätyöaikana on mahdollista, että jos paikan päällä ei ole käyty tarkastamassa, vahinko voi laajentua huomattavastikin. Esimerkiksi tyhjissä asunnoissa rikkoutuneet vesikiertoiset pyyhekuivaimet ovat aiheuttaneet varsin mittavia vahinkoja. Näissä vahinkotapauksissa lämmin vesi, kostea höyry, pääsee vaikuttamaan huoneistossa usein laajalle alueelle tehden vahingosta erittäin kalliin ja kaikin puolin ikävän. Vaikka vettä käyttävien käyttölaitteiden sulkuventtiilit ovat kiinni, voi esimerkiksi jääkaappi tai pakastin rikkoutua ja aiheuttaa vuotovahingon. Patteriventtiili on voinut rikkoontua ja tiputtaa vettä lattialle. Vaikka itse olisi tehnyt kaikkensa vahingon estämiseksi, jää vielä mahdollisuuksia sille, että jotain tapahtuu, mikä aiheuttaa kiinteistölle vahinkoa.

 

Mikäli asunto on pidemmän aikaa tyhjillään – on syynä sitten kesälomareissu tai etätyö muualla – on huoneistossa siis viisasta tehdä säännönmukainen tarkastus riittävän usein ja varmistua, että kaikki on kunnossa. Näin voi lomaillakin huolettomammin.