Juhannus on jo ihan nurkan takana ja keskikesän juhlan myötä alkaa monella myös kauan odotettu kesäloma. Suomalaiset suuntaavat perinteisesti sankoin joukoin juhannukseksi kesämökeille viettämään vapaa aikaa ja kaupunkikodit jäävät tyhjilleen. Lomalle pois kotoa ei kuitenkaan kannata sännätä ainoastaan matkaan pakattavien vaatteiden ja tavaroiden muistilistaa tuijottaen – hetki kannattaa käyttää myös sen tarkastamiseen, että koti jää tilaan, jossa vahinkojen riski on minimoitu.
Mikäli poissaolo kotoa on pitkä, on moni muistanut huolehtia siitä, että joku käy antamassa kukille vettä ja avaamassa tärkeät kirjekuoret. Vaikka kasteltavia kukkia ei olisi, eikä paperipostissakaan olisi odotettavissa mitään kiireellistä, on hyvä sopia, että joku käy asunnossa välillä tarkastuskierroksella varmistamassa, että kaikki kotona on kunnossa – vahigot kun ovat mahdollisia myös silloin, kun asunto on tyhjillään.
TARKASTA NÄMÄ ENNEN KUIN LÄHDET KOTOA
Tärkeintä vahinkoihin varautumisessa on kuitenkin niiden ennaltaehkäisy. Mitä sitten on syytä tarkastaa? Kotona kannattaa tarkastaa aina sieltä pois lähtiessä – etenkin jos aikomus on olla pidempään muualla – että kaikki vesihanat sekä käyttölaiteiden sulkuventtiilit ovat kiinni. Myös ikkunat ja parvekeovet on syytä käydä läpi ja sulkea tiiviisti. Kaikki ylimääräiset johdot, latausjohdot ja -kaapelit on hyvä ottaa irti pistorasioista. Ja huoneiston ovi kannattaa laittaa turvalukkoon.
VAKUUTUSYHTIÖIDEN SUOJELUOHJEET VELVOITTAVAT
Vakuutusyhtiöt ovat lisänneet suojeluohjeisiin velvoitteen siitä, että rakennuksen tai tyhjilleen jäävän tilan pääsulkuventtiili sekä käyttövesipumppu on suljettava, mikäli kiinteistö jää asumattomaksi/tyhjilleen pidemmäksi aikaa. Aikamääre ”pidemmäksi aikaa” tyhjillään olosta vaihtelee yli viikosta yli kahteen viikkoon. Jos tila on normaalia vähemmällä käytöllä, ovat eräät vakuutusyhtiöt edellyttäneet jopa tilojen säännöllistä tarkastusta. Varsinkin etätyöaikana on mahdollista, että jos paikan päällä ei ole käyty tarkastamassa, vahinko voi laajentua huomattavastikin. Esimerkiksi tyhjissä asunnoissa rikkoutuneet vesikiertoiset pyyhekuivaimet ovat aiheuttaneet varsin mittavia vahinkoja. Näissä vahinkotapauksissa lämmin vesi, kostea höyry, pääsee vaikuttamaan huoneistossa usein laajalle alueelle tehden vahingosta erittäin kalliin ja kaikin puolin ikävän. Vaikka vettä käyttävien käyttölaitteiden sulkuventtiilit ovat kiinni, voi esimerkiksi jääkaappi tai pakastin rikkoutua ja aiheuttaa vuotovahingon. Patteriventtiili on voinut rikkoontua ja tiputtaa vettä lattialle. Vaikka itse olisi tehnyt kaikkensa vahingon estämiseksi, jää vielä mahdollisuuksia sille, että jotain tapahtuu, mikä aiheuttaa kiinteistölle vahinkoa.
Huolettomampaa lomailua varten kannattaa siis huolehtia, että kodin tarkistuslista on läpikäyty ennen reissuun lähtöä, ja toisaalta, että pitkään tyhjillään olevassa huoneistossa tehdään säännönmukainen tarkastus riittävän usein. Näin ehkäistään tehokkaasti vahinkoja.
Mietityttääkö joku asia vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa tai yleisesti kiinteistövakuuttamisen kimurantissa maailmassa? Ota yhteyttä meihin – riskienhallinnan ja vakuuttamisen asiantuntijaan.